Наш основен приоритет е да продължим борбата с купения и корпоративния вот по време на организацията на изборите, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в МВР.

"Ще обезпечим правото на глас на българските граждани, без то да бъде повлияно от тези порочни практики, които познаваме през годините. Поставили сме си амбициозната задача да надградим, като този път се надяваме и ще дадем всичко от себе си нарушителите да се изправят пред правосъдието", добави той. 

Друг основен приоритет на Демерджиев ще е борбата за пътна безопасност, като ще се въведат комплекс от мерки и се разработи цялостна стратегия, която да обезпечи резултати както в кратки срокове, така и в дългосрочен план. 

Смятаме да бъдем безкомпромисни с контрабандата и ДДС измамите, както и в борбата с употребата на наркотични вещества, добави той.

За хората, които си позволяват да разпространяват такива вещества до българските училища или в тях, категорично ще вземем мерки, добави Демерджиев. Предстои ни много работа за Шенген и по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи Демерджиев.

По темата "Шенген" служебният силов министър коментира: “Намираме България на последно място от три държави, които трябва да бъдат приети в Шенген. Всичко необходимо, което трябва да се направи, е започнато да се прави, ще дадем всичко от себе си да наваксаме изоставането и влизането в Шенген.”

В следващите седмици МВР ще предложи законодателни промени. “Нашата цел е да обезпечим работа на служителите. Ще предложим мерки и законодателни такива ако имаме достатъчно време”, каза той. И подчерта, че ако служителите на ведомството успеят правилно да начертаят и изпълнят мерките, се очаква скоро да се видят резултати.

Той обясни, че няма да има масови чистки във вътрешното министерство.

"Aко не работим активно и добре с професионалното ръководство, няма как да се справим с проблемите. Не очаквайте масови чистки в МВР, ще има смяна на хора само когато се уверим, че има нужда, за да се постигнат нашите цели", заяви още Демерджиев.