Първи свидетелски разкази за атентатора на летище Сарафово.

Таксиметрови шофьори от Равда разказаха за срещата си с единия от терористите, взривили автобус там преди близо пет години и половина. Загинаха 7 души, а други 37 бяха ранени.

Атентаторът се е срещнал с двама таксиметрови шофьори в Равда, като е търсел превоз до летището.

Бил е облечен с къси панталони, тениска и шапка, а шофьорите дори не са забелязали, че е носил и перука. На шофьора, който го е взел, му направила впечатление раницата, която мъжът сложил до себе си на задната седалка в таксито. По време на пътуването си говорели за антирадара, който изпищял в колата.

Пред съда даде показани и една от пострадалите при взрива – екскурзоводката Данка Георгиева.

По думите на адвоката ѝ тя не е видяла самия взрив, тъй като е била в гръб. В един момент е проехтял силен звук, а след това жената се е усетила на земята, с лице в асфалта. Неин колега я е отвел надалеч. Спасило я е това, че е била пред автобуса.

На летище Сарафово преди атентата не е имало никакви мерки за сигурност, а всеки е можел да влезе вътре, без значение какво носи, тъй като не е имало кой да проверява. След терористичната атака режимът за сигурност беше много променен.

Свидетелите помолиха медиите да не показват лицата им, но ето най-емоционалните им цитати от показанията пред съда.

Екскурзоводът Данка Иванова каза:

"Не помня взрива. Помня само след взрива - викове, паника, шум. Бях със спукани тъпанчета на двете уши."

Тя си спомня още:

"Закараха ме в болницата. Там някои от израелците започнаха да ми крещят: Ти си виновна! Ти ни каза в кой автобус да се качим! През цялото време търсех къде е Мустафа. Работих с него от 2 години".

Таксиметровият шофьор Йонко Тодоров разказа:

"Опита се да се пазари за цената. Разбрахме се да го закарам до летището за 50 лева. Качи се в таксито. Сложи раницата на седалката. Обикновен младеж, с дълга коса, шапка и очила. Не говорихме много. Оставих го на летището и си тръгнах. От новините разбрайх кой е.

Някои от свидетелите след атентата казват, че са отключили тежки заболявания. Други опитват да се възстановяват след преживяното и да продължат напред.

Вижте и видеото: