"След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава".

Това заяви председателят на ДПС и на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ! И да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение", заявява той.

"Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в европейското семейство", допълва Пеевски.

По-рано днес македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски нарече българите "мизерници", предаде БГНЕС.

Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски твърди, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени.

"Държавите водят войни, но когато техните представители седнат да преговарят, се издигат знамената и на двете страни. Благоприлично е, когато някой ти дойде на гости, да му сложиш знамето. Не очаквам от президента да гледа къде има или няма знамена, това е работа на домакина", каза Николоски в интервю за македонската телевизия "Алфа" относно визитата на Гордана Силяновска-Давкова в София.

Снимка: БГНЕС
 

"Очевидно домакинът не е цивилизован. Ако искат, нека ми пратят протестна нота. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени", заяви вицепремиерът.

Срещата на 13 септември между Силяновска и Румен Радев не беше официална, тоест не изискваше официален протокол. Визитата на македонския президент в София дойде след самопокана. Въпреки това, липсата на македонското знаме на общите снимки предизвика бурни реакции в съседна Северна Македония. Това се използва от режима на Мицкоски за пропаганда и всяване на омраза към България. Българският посланик в Скопие Желязко Радуков дори беше извикан да дава обяснения в македонското Министерство на външните работи.

Снимка: Ройтерс

Знамето на Северна Македония липсваше на срещите между Християн Мицкоски и хърватските президент и премиер, които се проведоха неотдавна, но след тях нямаше никаква реакция към Загреб. 

„Република Северна Македония е подготвена да изгражда добросъседски отношения, "но когато червените линии са преминати, на българския посланик ще бъде връчен демарш". Това заявни преди дни премиерът на страната Християн Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с липсата на държавното знаме на Северна Македония на снимката на президента на страната Гордана Силяновска и българския президент Румен Радев на срещата им в София в петък.

"По-важното е, че Европа и светът можаха да видят кои са истинските намерения на ръководството в София", посочи македонският премиер.

"Те не са вписването на българите в конституцията (на Северна Македония), това е най-малкият проблем, много по-голяма е необходимостта да покажат мускули. В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше, това не правеше впечатление, няма повече да правим политика с приведен гръбнак и винаги, когато "червените линии" са преминати, ще реагираме", зарече се Мицкоски.