Акционерното участие за купуването на ЧЕЗ ще бъде между 20 и 30%, но това все още се уточнява. Кредитните средства между 70 и 80%. Това са съобщили от екипа на представителя на купувача Гинка Върбакова по време на заседанието на енергийната комисия в парламента, каза шефът на енергийната комисия, бивш енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в предаването "Лице в лице".

Той уточни, че тези кредити не са на ЧЕЗ, на компанията, която управлява мрежата в България, а са кредити на компанията, която купува, на друго юридическо лице и то ще отговаря за изплащането на тези задължения.

"Ако моделът за финансиране на цялата сделка е 30% собствени средства и 70% заемни средства, и двамата акционери, ако се включи държавата, ще бъдат в отношение  30% собствени средства и 70% привлечени. Тоест, ако са съдружници 50 на 50 и са двамата, акционерното участие ще е по равно, като собствен капитал и като компания със собствен капитал, разделена по равно, ще изтегли 70-те процента кредит.

Но това 50 на 50 е пример, не е заявка, не знам как са минали преговорите", допълни Делян Добрев.

Първоначалната оценка на активите е била 240 млн., каза Делян Добрев. По думите му, в последствие заради множеството кандидати цената е достигнала над 300 млн. Коя обаче е била офертата, която е надула цената, не можем да кажем, каза той.

Част от институциите, които имат отношение по сделката вече работят, каза той.

"КЕВР, КЗК и Комисията за защита на конкуренцията все още очакват заявление от страна на купувача, за да могат да разгледат неговите планове и да могат да вземат решенията. Първи може би ще е КЗК, тъй като първо там ще се внесат документи за концентрация. Ако КЗК каже ок, ще се внесат съответно в КЕВР.

Част от институциите тепърва ще започнат работа. ДАНС и ДАР са следили процеса в последната една година, знаят кои са участниците. Те имаха информация за конкретните оферти на участниците, дори не окончателните, а по време на самия процес на даване".

ДАНС са дали общо 4 справки в различните ведомства, но днес е готова конкретната справка, свързана със задачите, които е възложил премиерът, и все още не са му я представили, информира бившият енергиен министър.

Върбакова е казала на заседанието, че са обсъждали вариант за включване и на държавата в сделката. На този етап това не е сигурно, защото първо трябва да бъде консултирано с продавача – с чешката страна, допълни Добрев.

Комисията по финансов надзор също ще има отношение към сделката, защото при промяна на собствеността, ако тя се случи, без значение от кого ще бъде придобита компанията, купувачът ще трябва да отправи търгово предложение за две от компаниите на ЧЕЗ, тъй като те са публични компании и 33% от техните акции се търгуват на Българска фондова борса, съобщи Делян Добрев.

„Основните акционери в тези 33% са пенсионните фондове в България. Купувачът ще е задължен да отправи оферта да купи и техните дялове, но това е Това е стъпка която ще бъде след като бъде финализирана покупката на 67-те процента”.

Българската банка за развитие няма никакво отношение към сделката за ЧЕЗ, не е давала гаранции или кредит или друг документ, който да е ангажирал банката, категоричен беше Добрев.

Има международен консорциум от банки, с които се комуникира сделката, затова не може да се каже колко ще е процентът на собствено участие на собственика, но ще е между 20 и 30%, уточни той. Имената на банките все още не се знаят.

Преди няколко месеца е имало стандартно запитване от фирмата купувач към Българската банка за развитие дали при определени условия биха се интересували от отпускане на кредит и е отговорено с бланкетно писмо, че банката по принцип дава кредити и се интересува от всяка възможност да даде кредит, но в това писмо ясно е уточнено, че това не е никакъв правен ангажимент или финансов ангажимент от страна на банката за развитие, поясни шефът на енергийната комисия.

От службите потвърдиха, че офертата е сериозна и по нея е работено в последната година и половина и в момента има много повече информация. До момента на обявяване на компанията, която е спечелила търга, нямахме никаква информация, каза Добрев.

Във връзка с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, Делян Добрев каза, че не мисли, че предстои непосредствено гласуване на оставката, защото следващата седмица тя тепърва ще бъде разгледана на коалиционен съвет и, ако бъде приета, ще бъде внесена в НС заедно с евентуална номинация на нов министър. Този въпрос не е обсъждан и не е решен в рамките на коалиционния съвет, уточни той.

На въпроса какво би посъветвал Теменужка Петкова, Добрев каза, че оставката е личен акт и не иска да се меси на никой в едно такова решение.

"Знаете, че аз самия под напрежение си подадох оставката в тази кампания, която проведе Елена Йончева срещу мен. Знам колко е тежко в някои моменти и не искам да се бъркам на никой в решенията по този въпрос".