Спирането на топлата вода заради плановите ремонти на Столичната топлофикация превърна бързоварите и бойлерите в дефицитна стока. Продажбите на подгряващи електроуреди са скочили три пъти.

В столичния квартал Хладилника, в очакване на заветния 15 август, когато топлата вода отново ще потече от чешмите, Симеон Пенчев е оборудвал банята си с няколко бързовара и нагревател. За съкварталника му Драгомир Тонев ситуацията е още по-неприятна, защото е с две малки деца: „Пищят, реват, топлим с бързовари, поливаме с канчета”.

Водният режим бие по бизнеса на фризьорката Рени Соколова, която трябва да топли вода в кофа, за да измие косите на клиентите: „Като свикнеш с хубавото да имаш удобството много ясно, че не е комфортно"

Затова от няколко дни бързоварите са трудно откриваема стока, има ги само в железариите. Бойлерите вървят като топъл хляб - веригите за техника зареждат почти всеки ден нови и непрекъснато правят поръчки към производителите.

Най-евтиното решение на проблема с топлата вода е проточен бойлер до 140 лева. Ако отделите още 40 лева обаче може да си купите голям бойлер, с който ще бъдете подготвени дори за по-голям режим на водата.

„Да не забравяме само, че при проточните бойлери консумацията на ток е доста по-голяма, въпреки че осигурява неограничено количество топла вода в домакинството,” отбелязва Марио Евгениев, управител на магазин за техника.

За повечето столични квартали спирането на топлата вода ще приключи до средата на август, но на някои места, като Лозенец например, профилактиката ще обхване и септември.