Скандал с новите социални помощи за семействата с деца с увреждания – за по-голямата част от тях парите са орязани, а други останаха без личните си асистенти.

След поредица от протести миналата година, държавата въведе нов модел за подпомагане на семействата с деца с увреждания. Вместо различни видове помощи, вече им се дава една, която съдържа всички стари, твърдят социалните.

За най-тежките случаи с ТЕЛК над 90%, новата помощ е с между 534 и 580 лв. по-висока, показват сметките. Но заради по-голямата сума децата остават без лични асистенти, назначени по европрограма.

Децата с ТЕЛК 50-70% се оказват с орязана финансова помощ – тя е с 20 лв. по-малко от преди. Това е най-голямата група деца с увреждания, като в нея влизат около 12 хил. деца с увреждания.

В тази ситуация изпада семейството на двегодишния Мартин, който е със синдром на Даун и с 50% ТЕЛК. Досега родителите му са получавали 370 лв. социални помощи, но с новите правила сумата пада на 350 лв.

В писмо до bTV социалното министерство определя намалението на парите като „минимално” и твърди, че акцентът на промените е насочен към по-тежките случаи, за които сумите са увеличени.

В категорията с деца с ТЕЛК над 90% влиза Яна, която страда от рядко генетично заболяване. Кожата й е уязвима като крило на пеперуда. Яна има личен асистент, назначен по европейска програма. Договорът с него обаче ще бъде прекратен, тъй като новият вид социална помощ включвала плащане и на асистент. Така една и съща услуга се финансира двойно.

На този фон ведомството сключва договор с агенция, която да проучи удовлетвореността от социалните помощи. От министерството не отговориха кога е сключен договора и на каква стойност, от агенцията също не си спомниха сумата. Те уточниха, че договорът е сключен при предишния министър и че проучването ще приключи в края на месеца.

Новият социален министър Гълъб Донев потвърди тезата си, че договорите с личните асистенти на децата с над 90% ТЕЛК се спират по европейската програма, за да се избегне риск от двойно финансиране.

Родителите са готови да излязат на протест.