В сезона на рафтинга ви показваме как деца с различни степени на увреждане на слуха се готвят за състезание.

Рафтингът е интересен спорт, който ни дава възможност да усетим силата на водата и да я овладеем. Макар и от категорията на екстремните спортове, ограничения няма. Данчо, Иво, Ема, Гого и Божи са с различна степен на увреждане на слуха, но вече са отбор и се готвят за състезание.

„Хубаво е да ги приобщаваме в обществото. Аз се чувствам лично по-добре, когато ги уча на този спорт и виждам усмивката на лицата им. Не е трудно да ги научиш. Те са 15-годишни младежи, здрави са, имат много е енергия. Сега сме на държавно състезание у нас, а май месец сме на състезание в Сърбия“, коментира Борислав Пауновски, рафтинг инструктор.

„Когато влизат във водата, си махат слуховите апаратчета. Използваме звук. Пляскаме по лодката имаме два пъти напред, един път назад и когато сме на сухо, там може да обясним всичко“, допълва още той.

При спускането си по бързите води на Струма, те за първи път преживяват и своя рефлип - преобръщане, което плаши най-много хората.

„Минахме оттам, където исках, но всички се наклонихме на дясно и така се преобърнахме. Важно е да се обърне лодката и после да се качим на нея“, споделя Симона Палазова, която също е инструктор по рафтинг.

„Виждаше се малко уплаха, но се справиха. Нормално, на тях за първи път им се случва“, казва Борислав.

Тези млади хора може и да не чуват шума на тази буйна река, но за сметка на това имат куража да се спускат по нея и дори ще отидат на състезание.

Тяхната подготовка се финансира с европейски средства в няколко държави.