Дебатите по вота на недоверие към кабинета „Петков“ започнаха днес с предупреждение от страна на председателя на парламента Мирослав Иванов: „Днешният ден е важен за България и определя съдбата на страната ни. Да няма език на омраза и сблъсъци“.

До физически сблъсъци не се стигна, но депутати и представители на кабинета си размениха доста обиди от парламентарната трибуна. 

„Това правителство заслужава вот по цялата политика, но решихме да акцентираме върху провала в икономика и финанси. Инфлацията е огромна“. Така Кирил Ананиев от ГЕРБ аргументира внесения вот на недоверие.

Премиерът Кирил Петков защити политиката на кабинета и акцентира върху увеличени помощи, пенсии и доходи.

Отстраненият миналата седмица председател на НС Никола Минчев също се включи в дебата: „Дали ще е полезно избори със съмнителен потенциал? Ако миналата седмица беше генералната репетиция, тази е поправителният“.

Постепенно дебатите ескалираха и от трибуната се чуха нецензурни думи и нападки към предишната власт, с чиято политика богатите ставали по-богати, а бедните – по-бедни.

От ДПС настояха за спазване на Конституцията и законите е отстраняване на управлението от властта.

Заседанието приключи в 19 ч., гласуването на вота на недоверие ще е в 19:10 ч. 

Засега на управляващите не им достигат гласове, за да оцелее кабинетът, но не се знае какво ще се случи при самото гласуване в залата.