Отново раздор в парламента за избора на Делян Пеевски в конституционната комисия – от „Демократична България“ поискаха ревизия на състава ѝ, а ДПС отказаха категорично и обявиха проект за промени в Конституцията, в чиято основа бил тъкмо той.

Пеевски беше избран със 109 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС и ИТН. "Против" Бяха БСП и 50 човека от ПП-ДБ. Осем от тях, включително лидерите, се въздържаха.

"Възраждане" не участваха в гласуването, а ако бяха дали всичките си 37 гласа "против", то резултатът щеше да е на кантар - 109 на 104 гласа.

Денят започна с равносметка за вчерашния - за избора на Делян Пеевски, поведението на някои групи и предложението за промени в конституционната комисия.

„Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап. Друга се отрича от това, че с нейното неучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този парламент – шведска маса“, заяви Христо Иванов от ПП-ДБ.

Съпредседателят на "Демократична България" припомни, че за да не се политизира темата, той лично не участва в комисията. Последва остра реакция от ДПС, които обявиха Пеевски остава.

„Знаете ли кой е в основата на разработката на този проект – г-н Пеевски е и ще бъде той в тази комисия“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Реакциите на другите партии бяха разнопосочни.

„Представете си една млада булка ПП-ДБ – палава булка, която се взима с опитен, по-възрастен, но също доста палав партньор ГЕРБ – и в този случай се намесват и ДПС, които да играят ролята на парапет“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

„Борили сме се срещу парламент ГЕРБ и Борисов седем години, работили сме с ПП-ДБ седем месеца, не им даваме повече от седем дни – ще се избият помежду си. Малко сме ви надценили – на втория ден се избихте“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„С кого ще предпочете да прави конституционна реформа ПП-ДБ, с ДПС или с „Възраждане“, защото трети вариант няма“, добави лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

ГЕРБ призоваха за умереност и седмица две до взимането на решения.

„В тези разговори не участваме. Те се водят между ПП-ДБ и ДПС. Политическите страсти трябва да бъдат оставени настрана, да подходим разумно“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Последваха нови срещи на ДБ в стаята на ДПС.

„Спорим. Има разговор, съгласие няма. Ще продължим да спорим“, каза Христо Иванов

„Тези промени, за да се случат, трябва всички да разберат къде се намират и да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва в България“, заяви Делян Пеевски от ДПС.

Все още не ясно кой ще е председател на конституционната комисия и кога ще заработи тя.

ДПС показаха предложенията си за конституционна реформа:

  • Разделяне на ВСС на две.
  • Квотата на НС да се избора с 2/3.
  • Премахване на членовете по право във ВСС.
  • Премахване на пирамидалната структура на прокуратурата.
  • Главният прокурор да има само методическа функция.