Евродепутатът Ангел Джамбазки се извини за расистките си коментари, отправени към двама депутати от транспортната комисия на Европарламента.

„Аз съм българин с корени в днешна Македония, Сърбия и Турция. И не бих се обидил, ако някой ме нарече българин от Македония. Но след като те са се почувствали обидени и искат извинения, те ги имат”, каза Джамбазки.

Евродепутатите са възмутени от това, че представителят на ВМРО е обвързал работата на своите колеги с техния етнически произход – две неща, между които връзка няма. Те определят реториката му като недопустима.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на институцията обаче все още може да наложи санкция на нашия евродепута. За такава продължават да настояват и засегнатите – французойката Карима Дели и германецът Исмаил Ертуг. Скандалът, тръгнал от социалните мрежи, днес се пренесе в пленарната зала в Страсбург.

„Свикнали сме да сме на различни мнения по различни въпроси – това е нормално. Но когато един колега не е работил никога по темата. Плюс, че никога не сме се познавали и отиде пред медиите, и започне да ме обижда – трябва да реагирам”, заяви евродепутатът Исмаил Ертуг
от СПД.

Снимка: btvnovinite.bg

Карима Дели, която води преговорите по спорните промени за превозвачите, също отговори.
„ В никакъв случай като председател на транспортната комисия не бих могла да приема думите за моя произход. Първо, тяхното послание е расистко и второ – никога няма да позволя подобни изказвания да бъдат банализирани в този парламент”, заяви Карима Дели от „Зелените”.

Редица евродепутати изразиха солидарността си с Дели и Ертуг. Пред bTV от екипа на председателя на Европарламента отказаха да коментират случая, засега. Най-слабото наказание – порицание – обаче не е изключено.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера и днес самият Ангел Джамбазки отказва да коментира темата пред българските журналисти.

Ангел Джамбазки не за първи път предизвиква скандали в Страсбург. Миналият месец той влезе в словесна престрелка с евродепутати, защитаващи правата на общностите с различна сексуална ориентация.