Европейският парламент ще разследва евродепутата Ангел Джамбазки за расистко изказване по време на заседание в транспортната комисия. Това обяви председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БТА. 

Това се случва седмица, след като евродепутатът беше заловен да шофира с алкохол в кръвта.

„Всички тук сме евродепутати и всички сме с различен произход. Не може колеги да бъдат посочвани заради произхода им. Призовете г-н Джамбазки да спазва реда”, настоя съпредседателят от групата на Зелените Филип Ламбертс.

Към неговите думи се присъедини председателят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия, която заяви, че ЕП е на всички европейци. „Правилата тук трябва да бъдат спазвани, думите към евродепутатите Карима Дели и Исмаил Ертуг са напълно неприемливи. В ЕП не може да се правят расистки изказвания, това е напълно недопустимо”, добави тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Джамбазки беше цитиран в медиите с думите, че председателят на парламентарната транспортна комисия Карима Дели е „французойката от алжирски произход”, а един от авторите на променените правила за международните пътни превози Исмаил Ертуг – „германец от турски произход”.

Снимка: btvnovinite.bg

Коментарът на Джамбазки беше свързан с усилията на двамата му колеги, довели до неокончателното одобрение на промени в ущърб на българските превозвачи.

Тази седмица двамата засегнати изпращат писмо до председателя на Европарламента Давид Сасоли. С него те искат извинение от Джамбазки за расисткото му изказване. И предлагат той да бъде порицан съгласно правилника на институцията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Именно г-н Джамбазки поиска миналия месец с писмо до вас извинение от френския президент Еманюел Макрон – извинение, което само по себе си може и да е било разумно. В този контекст се надяваме г-н Джамбазки да прилага към себе си същите стандарти, които изисква от другите”, се казва в писмото.

Снимка: btvnovinite.bg

Това не е първият конфликт между председателката на транспортната комисия в Европарламента и ВМРО. Преди 2 години Карима Дели предизвика острите реакции на партията, след като призова за сваляне на рекламния клип за българското европредседателство, съзирайки в него толериране на сексуалния тормоз.