Университетът за национално и световно стопанство може да се окаже в неплатежоспособност за 100-годишния си юбилей, а на държавата може да се наложи да връща на ЕС 4,5 млн. лв. с лихвите. За това предупредиха в отворено писмо от вуза, като обясниха, че причината е провала на проекта за нов учебен корпус.

Договорът за него е бил подписан през 2016 г., като в него се е предвиждало да е готов до 7 юни 2019 г. Проектът е с 4,5 млн. лв. еврофинансиране по ОП „Региони в растеж”  и 7,5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез просветното министерство.

Парите от държавата обаче така и не дошли и така проектът бил спрян през 2018 г.

„От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор няма. Студентският съвет и синдикатите на УНСС също изпратиха писма до държавните институции във връзка със спряното финансиране, в т.ч. до министър-председателя, в които се изразява надежда, че средствата в най-скоро време ще бъдат осигурени и се призовава към съдействие и подкрепа. Отговор няма”, пишат от УНСС.

Така на 16 април т.г. изпълнителят на проекта отправил покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС.

„Съществува риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите. Недоумяваме как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет”, посочват в писмото си ръководители, преподаватели и студенти от вуза.

Ръководството и студентски организации обвиняват властите, че не са спазили ангажимент за отпускането на средства за капиталното строителство. Те настояват да бъдат осигурени нужните 10,3 млн. лв., при това – в най-кратки срокове.

От Министерството на финансите обявиха, че потвърждават поетия ангажимент за сумата до 7,5 млн. лв., но ще я отпуснат след усвояването на евросредствата от 4,5 млн. лв.

Според ректора Стати Статев, правителството трябва да вземе решение до седмица, за да има възможност за удължаване на срока на проекта, така че да не се загубят вече спечелените евросредства.

Финансовото ведомство възнамерява да направи финансова проверка в университета.