Правителството взе решение да участва в капитализирането на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и ще плати малко над 141 млн. лв. или по 5 лева на акция. 

Причината е увеличаването на капитала като необходимо условие, за да отпадне последното препятствие пред нас за чакалнята на еврозоната.

Българската банка за развитие (ББР) влиза от името на държавата в капитала на ПИБ. Това се случи, след като преди няколко дни имаше нулев интерес към акциите на частната институция. Настъпи и обрат, и освен държавата в сделката се намеси и частен инвеститор.

Никой няма загуби, а държавата ще бъде в състояние да отговори на всички изисквания за еврозоната, увериха днес премиерът и двама министри.

Премиерът аргументира този ход на държавата в  началото на извънредното заседание на правителството с перспективата след месец да сме готови за валутния механизъм и банковия съюз.

„Целта ни е юли месец този процес да приключи и веднъж завинаги българите  да не се плашат,  че някой ще им фалира банките. Това беше последното изискване, за да е гарантирана стабилността на тази банка и че има 30% външен капитал.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че няма необходимост от разрешение от Европейската комисия за тази капитализация, защото тя не представлява държавна помощ и е спазено условието наред с държавата да участват и частни инвеститори“, каза Борисов.

Според финансовия министър Владислав Горанов сега предстои да претендираме за влизане в чакалнята на еврозоната, но министърът не уточни кога точно ще стане това.

Независими финансисти препоръчаха държавата да се държи като  пасивен собственик и определиха сделката като компромис.