Държавната Българска банка за развитие ще участва в придобиването на акции за увеличаване на капитала на частната „Първа инвестиционна банка“. Това реши правителството на заседание днес.

Мярката е с цел ПИБ да покрие критериите за капиталови буфери и така да отпадне и последната пречка пред влизането на България в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз.

Снимка: Ладислав Цветков

Участието на ББР ще е при пазарни условия и до 70% от пуснатите от ПИБ акции  (при частен интерес над 30% цялата процедура не би се тълкувала като държавна помощ по правилата на ЕС). „След това ще бъдат изкупени от банката на (пазарни) цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата, това трябва да го има изрично записано“, обяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му „да се гарантира стабилността на тази банка“ е било „последното изискване“ по пътя на България към ERM2. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че след осигуряването на допълнителни капиталови буфери от страна на ПИБ в началото на юли ще можем да получим положително становище от страна на Европейската централна банка.

Снимка: Ладислав Цветков

До въпроса с осигуряването на капитал за ПИБ се стигна, след като по време на прегледа на активите и стрес тестовете през 2019 г. тя и още една банка се оказаха с някои проблеми. „Инвестбанк“ разреши своите и така се стигна до аукциона за 110 млн. книжа на „Първа инвестиционна банка“, с които се дава участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв. В него са се включили държавата и частен инвеститор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!