От 24:00 часа на 1 март „Български пощи“ поемат разпространението на печатните издания у нас, след като досегашният доминиращ играч на пазара – „Лафка Маркет“ АД, обяви изненадващо, че прекратява дейността си след спирането на частните моментни лотарийни игри, продавани в стотиците павилиони на веригата из цялата страна. По време на днешното правителствено заседание министър Росен Желязков посочи, че тази дейност ще се дотира от бюджета, тъй като е на загуба.

„На пазара няма друга компания (освен пощите – б.р.), която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит“, обясни той. По думите му през следващите месеци ще се анализира размерът на дефицита и той ще бъде поет от бюджета.

Издателите ще получат и бонус – ще им бъдат изисквани по-малки отстъпки от цената на вестниците и списанията в сравнение с тези на „Лафка“. След „анализ в реална пазарна конюнктура“ отстъпките може да бъдат преразгледани, стана ясно от думите на министъра на съобщенията.

Той предлага общините и „Български пощи“ да работят заедно за определянето на места за търговски обекти, които да заместят „Лафка“. Желязков обаче подчерта, че пощите разпространяват, но не продават вестници. „Остава да ги продавате накрая… Да ги печатате и да ги пишете“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

„Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник, въпреки че това ще ни струва дотация – ще даваме пари за тази работа, но ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност“, заяви още той.