Държавата предлага четири плажа в община Созопол на концесия за 15 години. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда. Решението е за Каваците-север“, „Златна рибка“, „Смокините-север“ и „Смокините-юг“.

Предлаганият 15-годишен срок на концесиите е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж, подчертават от Министерския съвет.

Процедурите се провеждат по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Концесионерите ще бъдат определени в резултат на конкурс, организиран от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и проведен от комисия, назначена от министър-председателя Бойко Борисов.

Размерът на минималното годишно концесионно плащане е определен съгласно приетата от кабинета методика. Определени са и съответни гаранции за участие в процедурите и са предложени банкови гаранции за концесионните плащания и доброто изпълнение на всички останали задължения по договорите, съобщават от правителствената информационна служба.