Сериозен спад в търсенето на дърва за огрев от домакинствата отчитат в Северозапада. Каква е причината за това и какви са в момента цените?

В момента складовете с дърва за огрев в Северозапада са пълни и не се чака ред, уверяват както горските, така и търговци. Но наплив от клиенти няма.

„Миналата година и по-миналата беше някаква истерия. Не беше нормално това нещо. Сега всичко е спокойно. Цените малко варират - нарязани и нацепени дърва, доставени до клиента, са 160 лева“, разказва Петър Петров, който е търговец на дърва за огрев.

От 170 лева за кубик миналата година, цената през тази се движи между 150 и 160 лева, но семейство Йотови от село Царевец е решило тази есен да си спестят този разход. „Миналата година ги взехме повече, защото мислехме, че ще станат много скъпи, бяха по 170 лева. Сега не знам колко са, но за нашите пенсии е скъпо“, обяснява Христинка Йотова.

Търсенето е в пъти по-малко от миналата година, отчитат от  Северозападното държавно предприятие. „Имаше презапасяване, хората ги беше страх може би заради войната, че ще има прекъсване на електрозахранване“, коментира темата и инж. Крум Николов, който е директор на ДГС-Враца.

Точно заради страховете около доставките на газ, част от домакинствата миналата зима предпочетоха да се топлят на дърва. Сега обаче се връщат към синьото гориво.  Новите програми за енергийна ефективност и чистота на въздуха също водят до по-ниско потребление на дърва.

„Специално за територията на нашето стопанство - Враца, общинската администрация има инициатива за подменяне вида отопление. Финансира се закупуване на климатици“, обяснява инж. Николов.
Цената на пелетите също варира, но в много по-голям диапазон – между 650 лева за тон директно от производител до 900 в някои складове.