Планинските спасители получиха като дарение от Българския червен кръст четири модерни дрона за издирване и спасяване на пострадали.

Само от началото на тази годината са регистрирани 144 спасителни акции в планината. Това прави технологиите изключително важни за работата на спасителите.

Благодарение на термокамерата в този дрон, ПСС ще може по-бързо и по-лесно да намира изгубени хора в труднодостъпни терени.

"Покриват доста и във височина, и в разстояние. В един радиус от 3-4 км дори до 5 отдалеченост от нас, а това е доста", каза началникът на учебния център на ПСС Николай Димов.

По думите на Николай, ако са достатъчно близо, няма как да сбъркат човек с животно, проследявайки го на екрана, тъй като човекът се движи доста по-бавно.

"Установихме, че е най-добре да се работи в черно-бялата графика. Много зависи колко сме близо и колко открита част от човека или животното има, защото там е добрата температура", добави Димов.

Той подчерта, че инцидентите зачестяват все повече и призовава хората да бъдат внимателни, когато са в по-високи части на планината.