Пет години, след като български лекар - емигрант в Съединените щати дари повече от 2 милиона долара на училището в Лом, в което е учил, първите стипендианти с пари от него вече завършиха.

Когато по сметката на гимназия "Найден Геров" в Лом постъпват 2,705 милиона долара за стипендии на бъдещи студенти, Катерина, Станислав, Божидар и Любомир, все още са ученици там.

Сега са сред първите, заслужили паричната помощ за обучението си в различни университети – от 600 до 800 долара за година. 

"Реших да използвам тази стипендия като един дългосрочен план за развитието ми в сферата на изкуството", каза Катерина Чакърова. 

"Част от тях, живот и здраве, ще ги използвам за моята специализация", заяви студентът в Медицинския университет в Плевен Божидар Кадамяр. 

"Аз лично използвах стипендията за покриване на разходите по семестриалните такси, а една част от парите – за закупуване на учебна литература", каза студентът в Медицинския университет във Варна Станислав Михайлов. 

След гимназията в Лом, благодетелят д-р Андрей Георгиев завършва Медицинския университет в София, на който дарява 1 милион долара. Още 500 хиляди долара получава местната власт в Лом и близо 1 милион университетът в щата Делауеър, където лекарят е работил.

"Това е плочата, която е била поставена върху дома на Андрей Георгиев и по-точно пред неговия кабинет, където е преглеждал своите пациенти, които са му имали изключително доверие – нищо, че той е чужденец", заяви учителката Марияна Кадамяр. 

Вдъхновени от д-р Георгиев, ученици от Лом му посвещават свои разкази, стихотворения, песни. 

"Това, което е важно за нас е животът на дарителя и какво може да подтикне човек към такава щедрост", каза ученикът Алекзандър Владимиров. 

"Точно това да бъдем истински хора, да помагаме и да споделяме е нещото, което трябва да се разпространява и да се помни с времето", каза ученичката Иванна Иванова. 

Дарението на доктор Георгиев стига за стипендии за следващите 30 години. От тази сумата за младеж скача на 1200 долара на година.