Днес се прощаваме с дядо Добри, един от най-големите дарители на Българската православна църква.

Всеки път, когато влизате в храм “Свети Александър Невски”, виждате даренията, направени от него – например завесите, които покриват входовете към олтара.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2009 г. аскетът от Байлово идва при домакина на патриаршеската катедрала и му съобщава, че иска да дари над 35 000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

С тях е реставрирана и украсена централната част на олтара.

Направено е позлатяването на Светия престол, ушити са покривки с бродерия и всички завеси в храма, обясни домакинът Стефан Калайджиев.

„Един добър и усмихнат човек, който обичаше да говори с хората, но ги подбираше. Не на всеки обръщаше внимание, обичаше искрените хора”, допълни домакинът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Светият престол е реставриран и позлатен с дарението на дядо Добри.

Снимка: btvnovinite.bg

Със специални покривки са украсени Северният олтар, посветен на светите братя Кирил и Методий, и Южният в чест на Свети цар Борис I.

Снимка: btvnovinite.bg

Управата на храма кани дядо Добри, който с радост вижда как лептата му ще остане завинаги за слава Божия.

„Със сигурност не е безгрешен, един Господ е безгрешен, но той беше праведник. Това е ясно. И хората просто искаха да се докоснат до такъв човек, защото самите ние осъзнаваме, в по-голямата си част, че не сме праведници. И когато видим такъв човек, ние имаме надежда в доброто”, посочи отец Антоний от храм „Св. Александър Невски”. 

Дядо Добри е дарявал събраната милостиня не само на патриаршеската катедрала. Тя остава след него в столичните храмове „Свети Седмочисленици”, „Света Неделя” и много други.

Вече цяло денонощие вратите на храм „Св. Св. Кирил и Методий” в село Байлово остават отворени. До късно през нощта и през целия ден идваха хора, които искаха да се поклонят пред дядо Добри – негови близки, както и съвсем непознати от различни краища на България. Рано сутринта беше отслужена и заупокойна литургия в негова памет.

Опелото ще се състои утре и ще бъде възглавено от Тивериополския епископ Тихон, който дълги години беше предстоятел на патериаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!