Много хора очакваха кабинета на Пламен Орешарски да остане известно време, да реабилитира след управлението на Бойко Борисов, а провалът беше спектакуларен. Такъв коментар на политическата ситуация даде психологът д-р Николай Михайлов в студиото на „Лице в лице” с категоричната позиция, че управляващите вече няма как да се спасят от ефектите на провала и ще понесат историческата отговорност на глупава власт.

В коментар за продължаващите протести Михайлов коментира, че в началото е подкрепял недоволството, но вече се е разколебал. „Имам голям упрек към протеста – в самото начало реакцията беше много чиста, бях солидарен и дори присъствах. След това се разколебах. В първите дни шествията имаха манталитета на един отказа да се живее под регламента на олигархичната власт и нямаше разграничение ляво-дясно, нито партиен признак”.

По думите му вече има преформулиране на протеста, защото се търси политически изход. „Започна да прилича на опит за реванш на извънпарлментарната десница в насипно състояние. Тази десница – техните фенове имат една характерна надменност и самочувствие, което се забелязва от критичното ляво”.

Михайлов категорично заяви, че управлението в момента е управление на Волен Сидеров, защото то не би било възможно без лидера на „Атака.” „Сидеров въобще не е душевно болен, той е хладнокръвен. Той играе роля, зла роля и я играе добре”, заяви психологът.

Експертът коментира протестите под надслова #ДАНСwithme са станали вече градска мода на хора, които не проявяват същинската драма на българския народ – проточения преход , бедността и несправедливостта.

Катализаторът на протеста – назначението на депутатът от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС според Михайлов е станало емблематично за политическа недопустимост. „Този който упражнява недопустима власт като медиен магнат беше инсталиран да носи правов ред в държавата и нравствена почтеност в обществото. Това е абсурдно, дори и трудно да бъде изобретено, ако имаше конкурс за това как абсурд да бъде предложен.”

Психологът окачестви ситуацията в момента в страната като такава с неясен изход. Според него не се знае до какво ще доведе „тази изсипана на площада човешка маса, дори по-скоро изсипани индивидуалности”.
 

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите