Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) няма информация за българи със забрана за влизане в Турция.

От Агенцията са категорични, че няма наши сънародници в зоните на конфликт в Близкия изток.

Вчера стана ясно, че според доклад на турските власти 77 български граждани са в черен списък, защото са смятани за свързани с терористични организации.

Официално всички български институции, които имат отношение, заявиха, че няма информация за наши сънародници, които да са в забранителен списък, нито за българи, които са искали да се влеят в редиците на "Ислямска държава".

Те обаче са поискали информация от турските си колеги.

„Всеки отделен случай, който се получава като информация, се проверява в пълен обем с оглед важността на темата“, увери председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Появата на черния списък на Турция не е случайна, смята бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов.

„Датата на оповестяването му можеше да бъде преди месец или след месец, но е направено точно сега. Империята на страха продължава да действа“, каза той в предаването „Tази сутрин“ по bTV.

Адвокат Димитър Марковски се припознава като един от 77-те българи със забрана за влизане в Турция. Разбрал го малко след като клиентът му Абдуллах Бююк беше екстрадиран. Бююк е преследван от турските власти като част от организацията на Фетуллах Гюлен, когото турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява за опита за преврат.

Снимка: bTV

„Ако действително това е факт и в този списък фигурирам не само аз, въобще и хора от кръга на юристи, хора от интелектуални кръгове, образовани, висшисти, които са изпълнявали служебно задълженията (...), това е крайно недемократично“, заяви Марковски.

Преди дни в Истанбул бяха задържани 10 активисти на „Амнести интернешънъл“. Сред тях бе и ръководителката на местния клон на организацията.   

„Десетте защитници на човешките права, които прокурорите са поискали да бъдат задържани, са с нелепи обвинения – че са подпомагали терористични организации. Дори не е ясно кои са тези терористични организации!“, коментира Андрю Гарнър, изследовател в „Амнести“.

Шестима от правозащитниците остават в ареста. Сред обвинените във връзки с тероризъм са германски гражданин и швед.