Националната полиция и ДАНС влязоха в "Булгаргаз". Извършва се проверка във връзка със спекулативно препродаване на газ. Изземват се различни документи.

Служители на ДАНС и полицията  са влезли общо на 6 различни адреса, като сред тях и на частни дружества в различни градове.

Очаква се резултатите от проверката да бъдат съобщени след нейното приключване.

Пред bTV изпълнителният директор на "Булгаргаз" обясни, че им е била поискана информация за търговската дейност.

„Не се притеснявам, всичко е прозрачно, нямаме нарушения. Те нас редовно ни проверяват, това не е първата проверка. Управляваме дружеството и извършваме своята дейност съгласно всички нормативни правила“, коментира по повод акцията Николай Павлов – изпълнителен директор на компанията.

„Не мога да коментирам действията на компетентните органи, единственото което мога да ви информирам, че проверките инициирани от БЕХ“, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Пътната карта за газопреносната мрежа с „Газпром“, която България подписа през 2017 г. все още не е открита. Това стана ясно от думите на енергийния министър по време на парламентарния контрол. Още на 17 декември е изпратено искане страната ни да получи документа.  

Износ към Румъния

На 6 януари Александър Николов заяви, че се проверява как "Булгаргаз" е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния. 

Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и Булгаргаз по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки", добави Николов.

Впоследствие изпълнителният директор на газовия доставчик Николай Павлов определи тези обвинения като "измислица". Дали се изнася евентуално през друга фирма ние няма как да знаем. Ние не можем да разследваме къде отива газът, каза още Павлов.

Теч на информация

В края на миналата година около газовото дружество се разрази и друг казус свързан с изтичане на информация относно договорът за доставка на азерски газ. В медиите бяха публикувани имената и партньорите на компанията, която доставя синьото гориво от Азербайджан, а впоследствие "Булгаргаз" сезира ДАНС. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!