Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

През последните месеци съхранението на отпадъци е в центъра на няколко скандала. Мост под АМ „Струма“ беше повреден след пожар на незаконно депо за отпадъци под него; жителите на няколко града се оплакаха от замърсяване на въздуха в резултат от изгаряне на боклуци в тецове, заводи и на други индустриални площадки, а в Италия беше спряно огромно количество отпадъци, предназначени за България.

В хода на проверката следва да бъдат установени всички „притежатели на отпадъци“, като те ще трябва да покажат валидни разрешения, комплексни разрешителни, регистрации за дейността и площадката и т.н. Ще се събират и данни от проверки от РИОСВ и кметове на общини.

Главният прокурор Иван Гешев е указал при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, незабавно да се уведоми и съответната компетентна прокуратура, се посочва в официалната информация.