От Министерството на регионалното развитие инспектираха пространството под моста на АМ „Струма” край Дупница.

Причината е, че камионите, които преди дни ударно разчистваха терена, само са местили отпадъка от едно място на друго.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този отпадък е от няколко дни, след разчистване на подвиадуктовото пространство и пак се натрупа върху терен, временно стопанисван от община Дупница.  Просто е преместен на най-удобното място, върху терен, временно стопанисван от община Дупница”, коментира Десислава Борисова, нач. отдел „Екология” в община Дупница.

 

От Агенция „Пътна инфраструктура” признават, че камионът, който първо товарил и после изхвърлил отпадъка, е техен. А отпадъците – на фирмата, от която тръгна пожарът.

Снимка: btvnovinite.bg


„Това са материали на собственика и по разпореждане на правоохранителните органи ние бяхме длъжни да изпълним това разпореждане и да върнем материалите, които бяхме иззели от сервитута на собственика”, каза Георги Терзийски от АПИ.

Днес държавата реши да застави фирмата да премахне материалите, а от екоминистерството трябва да кажат къде.

 

 

„Колегите от пожарната ще издадат писмено разпореждане за премахване на материалите в непосредствена близост, 10- метрова непосредствена близост до АМ „Струма”, като евентуална потенциална опасност за съоръжението”, заяви зам.-министърът на регионалното развитие.

След пожара фирмата продължава дейността си.

Снимка: btvnovinite.bg


„Никой нищо не спомена за физическото лице, което е предизвикало пожара, защото това е човешки акт, никой не търси този виновник, а търси най-близко стоящата фирма, може би е поради причината, че тя може да обезпечи щетите”, посочи Емилия Алексиева, служител във „Феникс – Дупница”.

А в друго сметище, което откри екипа ни, близо до обгорелия мост, продължават да се трупат отпадъци. Магистралата остава с това разписание до възстановяването ѝ в срок до 4 месеца.