България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял от БВП, сочат данни, представени днес от Европейската комисия, предава БТА.

За 2019-2021 г. тези разходи са се равнявали на около 0,7% от БВП. Според данните в България са едни от най-високите заплати на върховните съдии и висшите прокурори спрямо средното заплащане у нас.

България е на четвърто място в ЕС по брой на съдиите и на девето място по брой на адвокатите спрямо броя на населението.

Допитване, извършено сред гражданите, показва, че само 31% определят независимостта на българския съд като "добра", а 58% - като "лоша".

Допитването сред дружествата сочи, че 32% оценяват независимостта на българския съд като "добра", а 47% изразяват недоверие в независимостта.

Над половината от представителите на деловите среди посочват като основни причини за недоверието си политическо и друго външно влияние над системата.

53% от чуждестранните инвеститори изразяват недоверие към законността в България.

У нас се наблюдава сравнително слабо приложение на цифровите технологии в работата на съда и прокуратурата, като по-лоши резултати показват само Малта, Белгия, Гърция, Чехия и Кипър, показват данните за споменатия период.