Датският футболен съюз официално обяви, че иска наказание за България заради расистките викове на феновете на националния отбор по време на мача в София снощи. Обидите бяха отправени към Патрик Мтилига. Генералният Секретар на съюза Джим Стерне Хансен очаква ФИФА да направи нещо по въпроса.

"Очакваме делегатите от ФИФА да се заемат със случая. Това се чу няколко пъти", сподели той. Самият Мтилига дори не разбрал за подвикванията, но те не останали незабелязани от съотборника му Даниел Вас. "Така е във футбола. Знаехме какво можем да очакваме, когато дойдохме тук. Бяхме готови", сподели Вас.

Датското онлайн издание "Sporten.tv2.dk" изрази мнение, подкрепено с видео материал, че българските футболни фенове са сипели расистки обиди по левия бек на "червения динамит" Мтилига. Според сайта, на няколко пъти българската публика е използвала "неприятни викове", когато топката е била в Мтилига. Видеото вече не е активно.

Датският футболист Патрик Мтилига всъщност не е чул обидните маймунски звуци, които българската публика е издавала, твърди обаче датската преса.

Негов съотборник и един от съдиите обаче били готови да потвърдят, че това се е случило. Датските футболисти твърдят в интервютата си, че били подготвени за такъв развой на събитията.

Полицаи, охранявали срещата, обясниха пред bTV, че това било нормално поведение за българската агитка, която редовно подвиква на различни футболисти.

Българският футболен съюз не е реагирал досега на оплакването.

Това не е първият подобен случай. България отнесе 40 000 евро глоба заради расистки обиди при мача с Англия преди повече от година. „Левски” също бе глобен от УЕФА с 30 000 евро заради расизъм от страна на феновете в мача със Сараево от Лига Европа.

Още подробности можете да намерите на sport.btv.bg!