В Истанбулската конвенция има неясни дефиниции и проблемът не е в т. нар. „социален пол”, проблемът е, че самото понятие пол е дефинирано като „социално изградени роли”, т. е. въобще няма място за биологията. Това обяви в предаването „Лице в лице” Даниел Вълчев, юрист и бивш министър на образованието.

По думите му експертите в министерството на правосъдието не са проспали някои неща, преди Екатерина Захариева да подпише конвенцията през април 2016 г. Нейният екип не се е задълбочил,можеше да поиска по-ясен обхват на конвенцията, по-ясна дефиниция, да искат някакво възможности за резерви, уточни Вълчев.

Според него държави като Турция са ратифицирали конвенцията, защото не се отнасят сериозно към конвенциите.

Той обаче вижда проблем и в дебата, който се състоя около ратификацията на Истанбулската конвенция: „Създаде се обществено напрежение и се стигна до анатемосване на двете страни. Това показва, че в България не умеем да водим цивилизован дебат и 30 години след промените демокрацията е само декор”.

Според него у нас все пак трябва да започне дебатът какво разбираме под мъж и жена и какви са границите на това да се дефинираш по един или друг начин.

Вижте повече във видеото: