„Усещането за несправедливост, за непочтеност в обществото се засилва. (Засилва се) усещането за непрозрачност, от една страна, и за невъзможност на държавата да защити отделния човек. И оттам – гнева у хората”, коментира в „120 минути” юристът проф. Даниел Вълчев.

„Неизбежната отбрана е регламентирана много добре в Наказателния кодекс, а сега виждам тежък популизъм (относно искането за промени в закона – б. ред.)”, обясни той.

„Популизмът е всеки един опит да се реши краткосрочно един проблем, който знаеш, че ще катастрофира по начина, по който го решаваш, но (го правиш) за да можеш да покажеш, че си част от народа, а мръсниците са от елита”, добави той.

„Народното събрание действа много на парче (…) В момента, ако един човек блъсне някого на пешеходна пътека, ще бъде наказан много по-сериозно, отколкото ако се качи на тротоара и „помете” спирката”, даде друг пример той.  

„Двете големи теми, които занимаваха обществото ни през последните десетина дена – продажбата на ЧЕЗ и случая с д-р Иван Димитров и Георги Джевизов, казват едно и също нещо – усещането за несправедливост в обществото е много силно, това прави хората гневни. Ако нещо изиграе лоша шега на управлението, ще е това”, добави Вълчев.

 „Хората от какво се дразнят? Някакъв човек – тази дама (Гинка Върбакова, собственик на „Инерком”) може да е много свестен човек, не я познавам,. изведнъж вади милиони евро, за да купи 1/3 от България. Хората си задават въпроса как става тая работа. Това не е от вчера. Ако помните, когато  се приватизираше „Кремиковци”, едно момче на 24-25 години… българска банка му даде 200 и не знам колко милиона. Вие, ако отидете в банка и поискате 200 млн., ще ви ги дадат ли? Допускам, не.

Когато става дума за енергоразпределителни дружества, примерно за банки, медии, обществото има право да стигне до физическите лица, които са физическите собственици. Това е честно”, добави той.

Вижте още от разговоря във видеото: