Данъчни от "Оперативни проверки" протестираха заради решението на ръководството на Националната агенция за приходите да закрие звеното, в който работят 300 души.

Решението за закриването на "Оперативния контрол" стига до служителите чрез съобщение във вътрешната система, в което се казва, че от 1 май структурата вече няма да съществуват.

Протестът на служителите завърши пред централното управление на НАП, където те поискаха оставката на ръководството.

До закриването се стига след като преди седмици бяха задържани служители от звеното в показна акция и обвинени, че изнудвала магазини.

Протестиращите бяха категорични, че не бива да бъдат поставени под общ знаменател.

„Научихме по най-безцеремонния начин на имейл, че ни уволняват, хора които са работили над 20 години в системата. Ръководството на НАП подхожда по сталински метод - има човек има проблем - няма човек няма проблем”, заяви Владимир Дамянов, служител в "Оперативен контрол”.

В обръщение до служителите си,  изпълнителният директор подчертава, че заради обвиненията към хора от оперативен контрол се стига и до "рационалното решение" да се закрие звеното.

„Ако има проблем в структурата с корупция това се доказва - това трябва да го реши съда. Изпълнителният директор, пък бил и министъра не могат да взимат решения на тази база. Проблемът почва отгоре - за рибата приказката я знаем”, заяви Николай Наков от КТ "Подкрепа" в НАП.

В отдела, който ще поеме проверките на магазини и складове, вече е обявен конкурс. Уволнените могат да кандидатстват наравно с всички.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочи, че няма гаранция, че всеки  от предстоящите да бъдат съкратени ще намери работа в новото звено. „Конкурсът не предопределя просто преместването на едни хора на друго място. Неговата задача е да намери почтени и квалифицирани хора, които да изпълняват тази функция. Презюмирането, че всички са маскари и корумпирани е дълбоко погрешно”, смята той.

Според ръководството на НАП има проблеми с ефективността на звената "оперативен контрол", а и корупционният риск там бил твърде висок.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов защити закриването на структурата.