Дебелите порти на Гърнатскине конаци винаги отваря домакинът. 26-годишният народен певец Филип Синапов влага всичките си спестявания и тегли кредит, за да построи първата у нас фолклорна къща - интерактивен музей в Родопите.

„Финансирането е изцяло лично, заех се с две ръце и с глас, дето се казва. През 2021 г. стартирах от голата поляна, за да узаконя тези 3 дка и да започна строежа на сградата си. Къщата е на прадядо ми Кехая, тя е построена 1931 г. и сега придоби типичния си вече родопски стил на т.н. конаци, или големите къщи в миналото“, казва Филип.

Докато строителите градят, Синапов се захваща с интериора и сам изработва почти всичко във фолклорната къща.

„Сградата обединява всичко, което съм. Това обединява професиите, обединява всичките ми изработени неща, моят живот. В предаването на занаята играеха роля и мои роднини. С тъкачеството специално ми помогна моята прабаба - Росица, която на преклонна възраст се наложи да ми покаже сноването, навиването на крусното и вдяването“, разказва фолклорният певец.

В къщата няма експонати. Всичко, което е изложено, може да се използва, дори пещта е действаща.

„Тук всеки може да поживее, както в миналото - да седне на бюфета или миндерлъка, да се завие с киченото халище, а не с модерния юрган. Така малко или много да се пренесе назад в годините, за да знае дедите му как са преживявали делника и празника си“, обяснява младият мъж.

На Филип му предстои още много работа, за да пресъздаде изцяло животът в Родопите от миналия век.

„За мен това е цел, която искам да осъществя, независимо какви препятствия и какви спънки ще има. През доста бюрокрация преминах, докато стигна до завършека на строежа“, каза Филип.