За поредна година “Българската Kоледа” помага на хиляди деца в неравностойно положение. Тази година фокус на кампанията е продължителното лечение и рехабилитацията на деца с увреждания. 

Това са Данчо и Иво. Те не чуват света около тях. Раждат се с двустранна загуба на слуха, но носят най-голямата радост на семейството си, когато се появяват на бял свят, защото повече от 8 години родителите им правят опити да имат дете.

„Много се борихме. Бях  изключително радостна, че имам деца, без значение дали са глухи или чуващи”, казва майката Красимира Жечева. 

В семейство Жечеви глухотата е наследствена. Затова нито Красимира, нито Йордан се притесняват, че децата им могат да се родят с увреден слух.

Снимка: btvnovinite.bg

„Знаехме, че можем да се справим с проблема. И се справяме. Общуваме по най-сладкия начин – с жестове. Всеки ден сядаме на масата и си бъбрим”, допълва и бащата Йордан Жечев. 

На годинка им поставят слухови апаратчета и започват активна рехабилитация. 

„На десетия месец забелязах, че има разлика между двамата. Иво  е по-любознателен, по-активен. Със слуховия апарат той започна да контролира гласа си и така започна да говори много добре”, казва още майката Красимира.

За да развият речта си, и Иво, и Данчо, които сега са на 8, посещават образователен център за деца в увреден слух.  По думите на слухово-речевия рехабилитатор Таня Иванова двамата се справят в масовото училище.

„За Данчо e по-трудно, тъй като той трябва да следи какво е казал събеседникът на базата на гледане по устните, да разчита думите оттам. И Иво му помага, когато Данчо не разбира”, обяснява тя.  

„Трудно разбират текст, нови думи. Идеята ни е да ги обясним, да ги онагледим с материали, които имаме било то с компютър с картинка, било то с някой синоним, който те да разберат”, допълва Таня Иванова. 

Благодарение на средствата от „Българската Коледа” вече три години могат да идват тук всеки ден, а напредъкът е видим.

„Без тези финанси не знам как бихме могли да се оправим. Много сме благодарни”, отбеляза Красимира. 

Затова семейство Жечеви ще продължат да разчитат на „Българската Коледа”, а за децата си пожелават да израснат пълноценни хора.