За девета поредна година всички ние ставаме част от най-мащабната доброволческа инициатива у нас - кампанията „Да изчистим България заедно”. А целта ни е една – да пазим! Да пазим природата, на която всички се радваме, да направим България по-чиста и красива в дългосрочен план.

На 14 септември 2019 за първи път България ще даде старт на зелената вълна, която ще обиколи целия свят и ще приключи в Хавай на 21 септември 2019.

Сред местата, където има организирано чистене, са Южния парк в София, Бистрица, яз. Тотлебенов вал (Плевен), Юндола, морето край Созопол, Втора буна във Варна, парк Бачиново (Благоевград), яз. Огоста, подножието на Мусала и много други.

Доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.

Всичко започна на 12 май 2012 г., когато се обединихме с една мисия, която изглеждаше невъзможна – да изчистим България за един ден. Оттогава насам, сме получили подкрепата на над 2 милиона доброволци от цялата страна, от картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони.

Изчистени са 90 000 тона отпадъци, което се равнява на 200 напълно заредени самолета „Боинг 747” и спестява 24 години работа на институциите.

Тази година, кампанията стартира и дигитална образователна инициатива във Viber с 12 свежи и интересни стикери с талисмана на инициативата Зеленко Зеленков, чатбот и куиз-игра, насочени към младите. Специално за най-малките, екипът на инициативата реализира и първият национален детски конкурс за плакат под мотото „Добрият пример“, който има за цел да мотивира децата да творят в името на една по-чиста и красива природа.

  • Консервени кутии, бирени бутилки и туби извадиха доброволци от Каракашевото езеро
  • „Да изчистим България заедно”: Над 400 хил. души изчистиха 3300 тона боклук (ОБЗОР)
  • Гуми, цял мотопед и детски играчки – само част от находките на „Да изчистим България заедно”
  • „Да изчистим България заедно”: Доброволци чистят на 3300 места в страната (ОБЗОР КЪМ 15:30)
  • Бригадата на Караджов разчиства незаконно сметище край Ботевград
  • Хиляди доброволци се включват в „Да изчистим България заедно” (ОБЗОР КЪМ 12)
  • Залесяват хълм „Света гора” във Велико Търново
  • Защо „Да изчистим България заедно”?
  • Нено Димов за „Да изчистим България заедно”: Култивира култура, замърсяваме по-малко
  • Нелегално сметище на метри от благоевградско училище