Освен в България, в акцията се включват и наши сънародници по света. Българчетата в Чикаго, техните родители и учители се включиха в почистването на много специално кътче от Родината, макар и толкова далеч – първата собствена сграда на българско училище в чужбина.

„България е там, където има българи и ние даваме пример за това със задружност, затова че създаваме една малка България”, коментира директорът на „Малко българско училище” в Чикаго Живка Петрова.

Снимка: bTV

То въобще не е малко – 13 класни стаи на над 27 хиляди квадратни метра и физкултурен салон, който става театрална зала. Училището струва 1,3 милиона долара и беше купено с дарения от българите в Чикаго.

Снимка: bTV

За почистването му за първия учебен ден бяха нужни много работещи ръце. Петя Герева е дошла с малката си дъщеричка Петси-Елена да се включи в инициативата „Да изчистим България”: „Сега са събота, неделя, почивни дни, може 1-2-3 съботи да се отделим, да почистим училището, това не е никакъв проблем”.

Снимка: bTV

А, макар и далеч от Родината, тя е винаги близо в мислите дори на най-малките. 12-годишният Боян обаче ще ви изненада с отговора си на въпроса къде е по-чисто – в Америка или в България: „Мисля, че там (в България). Аз всяко лято ходя. Като ходиш по улиците е по-малко мръсно от тук. Там е май по-чисто, защото има повече природа и навсякъде, където погледнеш хората не ходят много на природата, не цапат, не правят мръсотия”.

Снимка: bTV

За директора на „Малко българско училище” Живка Петрова инициативата е важен пример за най-малките: „С нея искаме да дадем пример на децата, за да знаят България чиста, да пазят природата чиста и се радваме и благодарим, че можем да партнираме с най-големия българския вестник bg-voice и bTV, естествено, и очакваме, че днес повече хора ще се включат”.

А за директора на „Малко българско училище” в Чикаго и 800-те деца, които тази година ще учат в него, учебната година започва днес. В едно ново и по-чисто училище с гордо развят български флаг отпред.

  • Консервени кутии, бирени бутилки и туби извадиха доброволци от Каракашевото езеро
  • „Да изчистим България заедно”: Над 400 хил. души изчистиха 3300 тона боклук (ОБЗОР)
  • Гуми, цял мотопед и детски играчки – само част от находките на „Да изчистим България заедно”
  • „Да изчистим България заедно”: Доброволци чистят на 3300 места в страната (ОБЗОР КЪМ 15:30)
  • Бригадата на Караджов разчиства незаконно сметище край Ботевград
  • Хиляди доброволци се включват в „Да изчистим България заедно” (ОБЗОР КЪМ 12)
  • Залесяват хълм „Света гора” във Велико Търново
  • Защо „Да изчистим България заедно”?
  • Нено Димов за „Да изчистим България заедно”: Култивира култура, замърсяваме по-малко
  • Нелегално сметище на метри от благоевградско училище