За осма поредна година чистим България заедно. Нашата страна каза "Нека го направим" заедно с още 155 държави. Направи го по рекорден начин – и като брой доброволци, и като мащаб. Чистенето вече приключи в повече от 30 страни по света, сред тях - Австралия, Китай, Индия и Япония.

5 процента от хората по света – толкова се включиха в най-мащабната инициатива за по-добро и по-чисто бъдеще днес. Това са милиони доброволци.

Рекорден брой хора – 386 359 в цялата страна, сe включиха в осмото издание на най-голямата гражданска инициатива у нас.

Кампанията през 2018 г. подобри рекорда от 2013 г., когато около 375 000 се включиха в чистенето на България.

236 128 са българските доброволци, подадени от областните администрации. 44 300 са регистрираните доброволци при регионалните координатори на „Да изчистим България заедно“. 39 928 са доброволците, подадени от РИОСВ структурите към Министерството на околната среда и водите. 66 003 са доброволците, подадени от бизнеса, посолствата, неправителствените организации, 31 училища и организаторите на отборите на bTV Media Group.

Рекордна активност за кампанията от самия й старт отчитат доброволците на област Варна - с 30 700 човека. Сред най-активните области отново са Русе (17 300) и Столична община  (14 975).

Общата почистена площ от доброволците на „Да изчистим България заедно“ е 1 445 000 кв. м.  Най-високата почистена локация беше язовир Белмекен, на 2000 метра височина.

По данни на МОСВ, събраният боклук възлиза на 1986 тона. Извозването продължава.

Какво постигнахме заедно

За първи път в историята на кампанията всички събрани отпадъци ще бъдат напълно рециклирани. До момента само в София са събрани 121 тона. Боклукът пътува към новия модерен завод за рециклиране на гара Яна и всичко, което може да се преработи, ще се превърне в ресурс.

Буквално за минути в Южния парк в столицата бяха напълнени огромно количество чували за смет. Всички са категорични – най-важното е утре да не изхвърлим отново боклуците си.

Снимка: Александра Кръстева

От ранни зори чистихме и в Ловния парк.

Рекорден брой доброволци се събраха на езерото Панчарево тази година – над 200. На Витоша участниците бяха над 300, но пък събраните количества боклук бяха рекордни – близо 15 тона.

Стотици доброволци се включиха в инициативата в кварталите „Кокаляне” и „Панчарево”. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също избра да почисти този район.

Само за два часа доброволците събраха десетки чували с отпадъци, като попаднаха на тоалетна чиния, куфар, балатум, телефон и части от автомобили.

Традиционно чистим и под вода. Над 160 гуми извадиха от морето водолазите в Созопол и Варна.
Десетки доброволци се гмурнаха в морските дълбини там. Акция имаше и в Бургаския залив.

Водолазите извадиха и опасни железа от морето.

Снимка: btvnovinite.bg

Във Варна към кампанията ни се присъединиха и любителите на високите скорости и адреналина.

Морската столица отбеляза рекорд от началото на кампанията преди 8 години с 21 хиляди доброволци.

Десетки представители на мотоклубовете се разделиха на лъчове, за да почистят няколко места за отдих, сред които плажа и парка в „Аспарухово”.

Снимка: Десислава Генева

В инициативата на bTV за осма поредна година десетки доброволци с лодки и водни колела се събраха край яз. Батак – едно от най-красивите места в България.

След целодневното почистване около пътя бяха струпани чували с боклуци, а по крайбрежието бяха открити големи и рискови отпадъци.

Равносметката – от язовир Батак са почистени около 12 тона боклуци. Всичките – събрани на ръка.

Снимка: Аз, репортерът

130 доброволци, сред които спортисти от националния ни отбор по биатлон и мотоклуб, почистваха Белмекен, на 2 хиляди метра надморска височина. От трудно достъпните места боклуците бяха сваляни с АТВ.

Капитанът на звездния спортен отбор, Георги Иванов – Гонзо, първи запретна ръкави. Той беше подкрепен от над 130 доброволци – от държавните институции, бизнес, планинари. Всички заедно за природата на България.

На високите места като около хижа Белмекен на 2500 м обаче не се допускат и моторни превозни средства, което на практика прави извозването на боклуците невъзможно.

Снимка: Дарина Колева

140 чувала отпадъци от едно от най-любимите места за разходка на старозагорци – Аязмото и пътя за село Дъбрава. Събраха само за броени часове добеоволците от общинската администрация в Стара Загора. Над 80 служители подкрепиха тази година кампанията "Да изчистим България заедно".  В акцията се включи и градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров.

Десетки доброволци се включиха в чистенето в Русе. Министърът на околната среда и водите Нено Димов подкрепи инициативата на bTV като се включи в почистването на лесопарк "Липник".

Служители на екоинспекцията, лабораторията и общината си поделиха различни терени  в парка с площ от 20000 дка.

Снимка: Десислава Генева

За по-малко от 2 часа доброволците с техните семейства изнесоха от поляните и гората десетки чували с отпадъци и гуми.

„Когато успеем да променим мисленето, когато успеем да се убедим, че всеки от нас когато пази, няма да има нужда от такива акции. Това е най- бавното, но най- сигурното, за да запазим България чиста”, подчерта Нено Димов.