Уволненият директор на столичната онкология - д-р Стефан Константинов, с остър коментар по изнесените от здравното министерство данни за нарушения. Константинов определи случая като "разчистване на сметки". 

Това е трето уволнение на директор на голяма болница, откакто министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова е в оставка.

Вече бившият шеф на онкологията реагира остро на решението, взето от министър в оставка.

„Администрацията се занимава с глупости, иска да бъде бухалка, кому е нужно всичко това? Коя болница се избира, че е лоша. Как така се реши, че точно ние сме проблемът в българското здравеопазване, има болници, затънали до гуша. Това не е политика. Това е разчистване на сметки и кокошкарска работа. Каква политика има ти да си подал оставка и в последния момента да тръгнеш да правиш, няма ясни критерии. Аз ще проверя дали са им издържани аргументите и бих си търсил правата в съда“, коментира д-р Константинов.

От здравното министерство още вчера аргументираха уволнението:

„Проверяващите са констатирали нарушения на Закона за обществените поръчки“. Проверката установи, че е утвърден "Ценоразпис на медицинските услуги по желание на пациенти''. Съгласно Наредбата не е допустимо определянето на различни цени за избор на екип в зависимост от съответната дейност.

На 23 юни беше освободен и директорът на болница „Пирогов“. Причината - болницата с приоритет извършвала плащания по сключени от него договори.

„Това е мнението на министерството, но това не е истината. Болниците поеха COVID шамара“, заяви проф. Иван Поромански, бивш директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Заради сериозни финансови нарушения беше освободен и директорът на болница „Св. Екатерина“ - проф. Генчо Начев.

Аргументът - 85% от възнагражденията за операции през последните 4 години отишли в сметките на директора.

„Това не са обществени средства! Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват желание да ги оперирам“, заяви проф. Генчо Начев.

Нарушения бяха открити и в многопрофилните болници в Пловдив, Русе и Сливен.