Много ми се иска да отделим качествата на лекарите. За около шест месеца са направени 130-140 проверки в болници и РЗИ-та. Изчакала съм да видя резултати от проверките как се управляват болнични лечебни заведения. От 2006 г. насам проф. Начев е имал само една проверка. Болницата има задължения и те са се увеличили, но нямат просрочия. Задълженията са около 7 млн. лв.“,

Това заяви министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова за освобождаването на проф. Генчо Начев от поста директор на болница „Света Екатерина“.

Тя обясни, че това е държавна болница, чийто принципал е Министерство на здравеопазването. Но 85% от гражданските договори в „Света Екатерина“ са усвоени от ръководителя на болницата.

„Здравеопазването трябва да е надпартиен консенсус. Безотговорно е да има партиен оттенък Спешната помощ“, каза още Сербезова.

Нова COVID вълна?

„На прага на поредната COVID вълна сме. Все още сме далеч от тези сериозни числа и статистики, които имахме в петата вълна. Мерките трябва да се вземат в съответствие с националния план на действие. Всяка една Регионална здравна инспекция може да предприеме мерки. Болниците са длъжни да осигурят COVID лечение. Не е нужно да има инфекциозни отделения, а просто обособени изолатори, стаи с легла, където да се лекуват тези пациенти“, обясни здравният министър в оставка.

Сербезова добави, че в момента се покачва заболеваемостта, но не са много случаите, които постъпват в лечебно заведение.

Вижте повече във видеото.