Скандалът с ваксините „е чутовен и бяха направени героични усилия лично от неговия (на Петър Москов, бел. ред.) шеф в правителството да се покрие този скандал. Това каза възстановеният на поста си директор на университетската болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Служебният здравен министър Илко Семерджиев го върна на поста, като посочи, че след смяната му преди две години болницата е натрупала в пъти повече дългове.

„Има два вида т. нар. турски ваксини. Едната, 100 хил. бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст между 0 и 1 година. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе до повече вреди, отколкото премълчаването. Затова за нея няма да говоря, тя е използвана. За другата, която се спря, единствено и само благодарение на прокуратурата, количеството на отровното вещество живак в нея превишава 2000% максимално разрешеното. Ако мислите, че нещо, което е 2000% по-токсично от това, което е максимално разрешеното, е безобидна проява на човек, който е бил в състояние, в което не е можел да разбере какво прави... Това се готвеше да се приложи върху десетки хиляди български деца от г-н Москов и лично от премиера, който го прикриваше през целия този период“, каза Дечев.

В нашия сектор има проблеми. В момента се прави опит да се поставят обективни критерии и правила, по които тази система трябва да работи, защото, без да го обиждам, критериите на Москов бяха сведени само до правилата на едно ЕТ. Той да бъде това ЕТ, което ще има право да определя и нарушава правилата еднолично, каза още гостът.

Той заяви, че може да приеме тезата за ползата от въвеждането на пръстовия идентификатор, само когато се извади списък на болниците, които са източвали касата до този момент. „Фактът, че досега не е показан нито един случай на нито една болница, която е източвала Касата по този начин, означава според мен, че приказките на тези хора са само един пиар и нищо повече“.

Вижте целия разговор във видеото: