Във всяка община, в която кметът управлява продължително време, съществува опасност за погазване на законите, не само на този за обществените поръчки. Това коментира в ефира на предаването „Тази сутрин” председателят на Сметната палата Цветан Цветков след разкритията на bTV за драстичните нарушения в общините Ботевград и Ракитово.

В Ботевград са платени 1,3 млн. лв. за извозване на пръст от регионалното депо за отпадъци на разстояние от 10 км, въпреки че двете места са едва на 500 м едно от друго.

Община Ракитово пък трябва да плаща близо 800 000 лв. обезщетение по два договора за ремонт на обществената баня, сключени от бившата кметица.

„Всеки кмет е длъжен да въведе системи за вътрешен контрол, които в Община Ботевград са били блокирани. Звеното „Вътрешен одит” е било буквално блокирано, процесът по управление на риска също”, обясни Цветков, цитирайки заключенията на Сметната палата в одита на Община Ботевград.

По думите му, правилата за възлагане на обществени поръчки също са непълни. „Всеки кмет трябва да възложи детайлното им описване. Липсват много важни звена – най-вече планирането”, подчерта още Цветков.

По думите му, са съставени 21 акта за административни нарушения, като пет от тях са лично на кмета Георги Георгиев заради няколко обществени поръчки. По груби изчисления, кметът ще трябва да плати около 10 000 лв. за нарушенията, стрували милиони на бюджета.

„Има опасност да се наложи връщане на пари по Оперативна програма „Околна среда”, предупреди още председателят на Сметната палата.

„Много е важно вътре в самата община да има системи за вътрешен контрол, а не да се очаква общинските съветници да изземват тези функции”, подчерта Цветан Цветков и допълни, че в Ботевград има и много констатации за неправомерно управление на общинските имоти.

„Прокуратурата е уведомена за този одит и констатациите за извършени нарушения в него. Всички органи, които могат да санкционират кмета на Ботевград, са сезирани”, увери Цветков.

Случаят в Ракитово той определи като „много скандален” и „драстичен пример за много нагло поведение”. „Само слушайки репортажа, има около 4-5 нарушения - не са предвидени средства, нарушени са правилата за обществени поръчки, не са защитени интересите на гражданите, няма и отчет”, изброи председателят на Сметната палата.

По думите му, последният одит на Община Ракитово е от 2010 г. „Извършваме периодични одити, не всяка година, но вече имаме методика за оценка на риска – някои общини могат да бъдат одитирани веднъж на 4 години, а други – всяка година. С моя екип ще разгледаме случая с Ракитово и по всяка вероятност ще има одит”, допълни Цветков.

„Всеки кмет трябва да знае, че подлежи на контрол и от други контролни органи. Нужно е да има нетърпимост от обществеността и медиите за такива груби нарушения”, каза в заключение Цветан Цветков.