Комисията по досиетата няма да бъде закрита, защото не смятаме, че е дошло времето, когато това трябва да стане. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на кръгла маса "Комисия по досиетата - настояще и бъдеще", организирана от вътрешната парламентарна комисия и фондация "Конрад Аденауер". 

Той декларира, че разчитат на широка политическа подкрепа от парламентарните политически сили.

Депутатът от левицата Красимир Янков подчерта, че е време за трансформация на комисията в Институт за национална памет. Трябва да бъде заложен принципът за политическа неутралност, в същото време за запазване честта и достойнството на наследниците, да се разграничат лицата, работили в полза на държавата, от тези, доносничили за лична облага, обясни той, цитиран от БТА.

Ако архивът на комисията прерасне в нова институция, ще имаме изключителен архив, който да е достъпен, в същото време ще е силна образователна мрежа, която да възстанови връзката между знанието, истината и начина, по който тя излиза наяве пред българското общество, убедена е Евелина Келбечева от Американския университет в България.

В подкрепа тя цитира данни от изследване, според което 30 на сто от българите между 18 и 35 години искат да живеят в комунизма, за 30 на сто Съветската армия е освободител, 87 на сто не знаят нищо за горяните, 64% не знаят нищо за инвазията на Варшавския договор в Чехословакия, а 51 на сто не са чували за Георги Марков.

Проучване в Русия в края на 2014 г констатирало, че 51 на сто вярват, че Ленин е най-положителната фигура в съветската история, 27 на сто смятат, че има негативна роля, само 9% намират ролята му за изцяло негативна.

Статистика от 60-те години на миналия век, цитирана също от Келбечева, свидетелства за милиардите, които страната ни плаща за участие във втората фаза на Втората световна война - 133 млрд. и 280 млн лв., което е 1 млрд. златни франка, и надхвърля три пъти приходите на националния бюджет. Равносметката, според нея е, че все още сме жертва на едно добре организирано политическо невежество, което може да бъде преодоляно, ако има политическа воля.

Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в България, подчерта, че досиетата съдържат много "експлозивен" материал. Над 7 милиона молби за проверка са подадени до началото на 2018 г. в немската агенция за осмисляне на комунистическото минало, информира той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!