Две години след началото на епидемията у нас, България започва значително облекчаване на COVID мерките. Това обявиха на извънреден брифинг властите.

Ограниченията ще отпадат на три стъпки:

  • от 24 февруари – в магазините и заведенията в страната ще се влиза без зелен сертификат по преценка на собствениците. Сертификатът обаче остава задължителен за персонала.
  • от 5 март – мярката отпада във всички закрити обществени места. Сертификатът обаче остава задължителен за хората, които работят там.
  • от 20 март – зеленият сертификат отпада за всички

Предвижда се и поетапно разхлабване и на други мерки у нас. От четвъртък – 24 февруари се облекчават ограниченията в школите за обучение на деца. Те могат да преминат към присъствено обучение при групи до 12 деца. От 5 март вече няма да има ограничения и за броя на децата в група.

Доскоро прагът за отмяна на мерките у нас беше 60% ваксинирано население. Според данни на Европейския център по контрол на заболяванията у нас ваксинираното население е под 30%. Според здравните власти това не крие риск, защото се следят и други фактори.

Здравните власти обосноваха решението си с прогнозите, че до 20% март България отново ще е в зелената зона. Въпреки ниския процент ваксинация у нас, определят риска от отпадането на мерките като минимален.

Собствениците на заведенията приветстваха решението.

Отпадането на противоепидемичните мерки не означава автоматично отпадане и на подпомагането за засегнатите браншове, подчерта финансовият министър Асен Василев.