От 1 декември аптеките ще получават по 10 лева за изпълнението на електронна рецепта за лечение на коронавирус. Това стана ясно от подписания меморандум за сътрудничество между Българския фармацевтичен съюз и Здравната каса.

Аптеките ще получават по 4 лева вместо, както досега, по 2 лева за обработката на рецептите с платените на 100 процента от Касата лекарства. Промяната ще залегне в бюджета за следващата година.

„В рамките на три месеца ще бъде оптимизиран процесът по отпускането на лекарства с електронни рецепти. Фармацевтите в аптеките няма да хабят излишно време да сравняват данни, да преценяват дали тези пари, които са инвестирани в купуването на тези лекарства ще бъдат възстановени от НЗОК“, заяви проф. Асена Сербезова, председател на Български фармацевтичен съюз.

Представителите на Българския лекарски съюз се обединиха около идеята в списъка на безплатните медикаменти за лечение на COVID-19 да се включат и лекарства за температура, кашлица и хрема, тъй като по-голяма част от пациентите се нуждаят именно от тях в началото на лечението си.