На 16 октомври България чества 108 години от първия боен полет на авиацията ни. На церемонията присъстват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракчанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров. 

Два дни по-късно става ясно, че ген. Петров е с положителен тест за COVID-19, разкрива Красимир Каракачанов, който бил посъветван да се самоизолира.

В събота не се е почувствал добре. Направили са му тест, резултатът е излязъл в неделя и началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски е предупредил всички, които са били в контакт с него по време на празника.

Командирът на ВВС не е хоспитализиран, а първият PCR тест на Каракачанов е отрицателен, предстои да му направят още един в края на седмицата.

Междувременно президентът Румен Радев прекрати посещението си в Естония след разговор с колегата си Керсти Калюлайд, съобщиха преди обед от пресекретариата на държавния глава.

„Двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма“, обявиха от президентството.

Три минути след това съобщение естонският президент написа във „Фейсбук“: „За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония“.

А малко преди държавният глава да излети за София, от администрацията му изпратиха до медиите нова информация: „Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен“.

Час по-късно здравният министър Костадин Ангелов опроверга позицията на „Дондуков“ 2. Той обяви, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Ефтимов, че е бил контактен със заразения с коронавирус ген. Петров.

Здравният министър уточни, че за Радев важат правилата за всички граждани – той ще бъде тестван на летището при пристигането си в София с PCR и ще е под карантина, докато излезе резултата.

Държавният глава коментира казуса вече на българска земя. Казва, че „доброжелателите“ му от България се притесняват от международната му активност и ситуацията е класически пример за активно мероприятие.

От изявлението на президента не стана ясно дали и кога е бил уведомен, че е контактен на заразен с коронавирус. Президентът показа и отрицателния си резултат от тест, направен в Естония.