Вирусът изглежда си тръгва от Балканите – поне засега. По последни данни от Националния оперативен щаб у нас, в Гърция и в Босна и Херцеговина са последното денонощие са регистрирани под 10 нови случая на заразата.

Очаква се до средата на юни да се стигне и до общоевропейско решение за отваряне на границите и свободното движение на хора, казаха още от Щаба на брифинга в петък.

На този фон отпада задължителната 14-дневна карантина при влизане в България – и за българи, и за чужденци, от страните в Европейския съюз, както и за тези от Сърбия и Република Северна Македония.

Карантината обаче остава в сила за 8-те страни в Европа, в които през последните две седмици има висока заболеваемост. Това са: Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.

Данните у нас

Психологическата граница от 1000 излекувани пациенти вече е премината. За последното денонощие у нас са регистрирани едва 8 положителни проби от изследвани 1725.

Общо потвърдените случаи у нас са 2485, а излекуваните до този момент са 1015.

Двама души с наличие на вируса са починали в Лом – мъж и жена на 91 години. Те са били от дома за стари хора в Кула. С това броят на хората у нас, които не успяха да преборят вируса, става 136.

Главният здравен инспектор: Основният смисъл от носенето на маска е да предпазим другите

Новината, че маските като защитно средство ще останат още дълго, предизвика голям обществен отзвук. По този въпрос днес от щаба поясниха. „Носенето на маска е важно тогава, когато сме в закрити пространства. Тя трябва да се носи така, че да покрива носа и устата. Горе-долу по същия начин стоят нещата с ръкавиците – ако ние не ги сменяме често, ако ние не ги дезинфекцираме, това че сме с ръкавици по никакъв начин не намалява риска“, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Спорният хидроксихлорохин

Все повече държави в Западна Европа се отказват от хидроксихлорохина. У нас няма данни за тежки сърдечни увреждания след приема на лекарството. Но ефектът му е спорен.

„Смело мога да кажа, че нямаме добри ефекти от лечението с хидроксихлорохин – 35% от нашите болни сме лекували, не чак толкова много с този медикамент. Първият ни пациент, колега, който лекувахме с хлорохин фосфат, имаше данни за отлепване на ретината – едно от най-тежките странични реакции на медикамента“, каза в предаването „Тази сутрин“ полк. доц. Георги Попов, ръководител на катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА.

Помага обаче лечението с антитела, ако плазмата от излекувани е прелята навреме. Засега са направени 7 такива манипулации във ВМА.

СЗО: Пандемията не е преминала

Световната здравна организация предупредиха за втора, по-опасна вълна от COVID-19 през зимата. Представител на организацията се обърна към страните, които отпускат мерките, с думите: „Сега е време за подготовка, а не за празнуване“.