Коронавирусът е предизвикателство пред всеки отделен човек, пред здравната система и пред света. И в момента милиони хора се борят с коварната болест. За Мария Ванкова, здравен репортер на bTV Новините, темата за COVID-19 доскоро беше част от ежедневната й работа, докато не се сблъска с вируса лице в лице.

Мария следи темата с коронакризата от самото й начало. Казва, че така и не е успяла да разбере къде и как се е заразила. „Когато си видях резултата от теста, веднага върнах лентата назад, за да се опитам да си отговаря на този въпрос. Но отговорът не е толкова лесен“, казва тя.

Позитивният резултат

Здравният репортер на bTV Новините всекидневно има много контакти с всякакви хора. Винаги носи маска и спазва дистанция, но въпреки това заразяването се случва. „И то непосредствено преди да ми дойде редът да се ваксинирам. Така че, коронавирусът се оказа по-бърз и стигна при мен преди ваксината“, казва Мария.

„Имах лека отпадналост, хрема – усещах, че не съм в обичайната си форма. Буквално до вечерта симптоматиката се изостри доста, появи се и кашлица“, разказва здравният репортер на телевизията.

Тестът излиза положителен.

„Истината е, че се притесних. Не знаех как ще протече при мен болестта. Няма как да съм сигурна в коя група ще попадна  – в тази на хората, при които протича тежко или в групата на късметлиите с леко протичане“, споделя Мария.

Първото, което направила е да се свърже с лекари, на които има доверие, за да я консултират какво лечение да предприеме.

„Острата фаза на заболяването при мен продължи 4-5 дни след появата на симптомите. Заради кашлицата, която няколко денонощия не ме остави да мигна, ми направиха скенер на белия дроб – видяха се типичните за COVID изменения, но в обем, който не налагаше хоспитализация. Така че си останах да се лекувам вкъщи. Измервах температура и сатурация през 3 часа, бяха в нормите, което ме успокояваше“, спомня си тя първите дни на инфекцията.

Не бива да подценяваме заразата

Мария споделя, че заради знанията си като репортер е имало „едно напрегнато очакване“ след седмия ден на заболяването, тъй като при някои хора именно тогава следва обрат в състоянието. „Слава Богу при мен COVID-19 отшумя плавно, без да се редуват „добри“ и „лоши“ дни“, казва тя.

Категорична е, че заболяването не трябва да се подценява. „Да, вярно е, че при голяма част от хората минава сравнително леко, но има и много случаи, в които не е така, а да не говорим, че може да се стигне и до летален край. И то не само при възрастни, а и при млади пациенти“. Разказва и за неин приятел, връстник, който стига до лечение в „Пирогов“ с тежка пневмония и на кислород.

„Когато това се случва на хора, които познаваш, си даваш още повече сметка, че може да се случи и на теб. И тук идва страхът, с който човек трябва да се справи. Нормално е да има притеснение, аз също бях притеснена през цялото време на карантината, но трябва да се овладява това състояние“, казва Мария.

„При по-тежките случаи на протичане на заболяването, предизвикателствата са много повече – както пред болния, така и пред лекарите. Но тук не смея да влизам в коментари, защото е извън полето на моите компетенции“, допълва репортерът на bTV.

Когато познанието се обърне срещу теб

Определя познанията си по темата като „нож с две остриета“.

„Като репортер, който отразява здравни теми, всекидневно чета за COVID-19. Не само популярни публикации, но и такива, поместени в научни издания. Информирам се от достоверни източници и изпитвам неприязън към фалшивите новини. В случая с боледуването ми – знанието беше малко „нож с две остриета“, защото имаше случаи, в които се притеснявах повече от нужното, не можех да се зарадвам на първите дни, в които се почувствах по-добре, защото знаех, че това може да е и „затишие пред буря“. Смята, че вероятно карантината й щяла да бъде малко по-приятна, ако не подлагала всичко на анализ.

„Моето решение беше да придобия защита чрез ваксина, а не чрез преболедуване. И честно казано, малко ме е яд, че стана така. Но сега ще разчитам на естествения си имунитет, а след няколко месеца ще си поставя и ваксина“, споделя здравният репортер на телевизията.

Изпитание за организма, но и за обществото

На въпрос дали има нещо, което може да се промени в подхода към болестта откъм социални мерки, Мария казва, че не трябва да се изпада в крайности. „От едната страна - да, има други заболявания, които са по-смъртоносни. Но от друга - това не означава, че трябва да отричаме COVID-19. Дисциплиниран човек съм и за мен това, което като общество можем да направим, е просто да спазваме мерките и да не правим опити за хитруване“, категорична е Мария.

По думите й медийната грамотност на хората също е от изключителна важност. „Спокойното и разбираемо говорене по темата също е важно, с аргументи и без излишни емоции. На моменти си мисля, че по-страшно е това лесно увличане на маси по фалшиви новини. Това компрометира взимането на информирано решение по принцип, не само сега в пандемията“, казва Ванкова.

През първата сериозна вълна на коронавируса у нас през ноември 2020 г. от bTV Новините разговаряхме с няколко семейства, които се разболяват. Всички казваха едно и също – липсват координация и отговори. Според Мария Ванкова в момента диагностиката и лечението на COVID-19 системата е по-подредена спрямо миналата година.

„При мен нямаше проблеми от тази гледна точка – направих си тест, а след положителния резултат се обадих на лекар да ми предпише лечение и останах под карантина вкъщи. Наложи се да изляза веднъж, за да ми бъде направен скенер на белия дроб  – обадих се в здравната инспекция и в полицията, за да ги уведомя за това. В хода на лечението се наложи да ми бъдат направени кръвни изследвания – лабораториите предлагат домашно посещение“, казва тя.

Според нея в момента организационните предизвикателства са по-скоро в полето на ваксинацията, чието управление е спорно.

Ваксините - следващото предизвикателство

В предаването „Тази сутрин“ Мария Ванкова има специална рубрика, в която цели да разясни всички неизвестни около ваксинацията срещу COVID-19. Споделя, че определено не става дума единствено за крайни случаи на фенове на конспирациите.

„Според мен има няколко подгрупи в групата на хората, които не искат да се ваксинират. Едните просто се страхуват и в това няма нищо необичайно, дори е нормално. Към тези хора трябва да се подходи с внимание и с разяснение на темата на разбираем език“, казва Мария.

Втората група е на тези хора, които се информират предимно от социалните мрежи и медии със съмнително качество. „Често попадат в капана на фалшивите новини, увличат се, следват само такова съдържание, и излизането от този капан е трудно“, казва репортерът.

А третата група – „супер феновете на конспирациите“. „Това, според мен, е подгрупата, която няма как да бъде убедена да се ваксинира и усилията в тази посока за съжаление са безсмислени“, казва Мария.

„Важно е да ни води знанието. Въпросителните около COVID-19 намаляват, но все още има много. Науката е тази, която дава отговорите. От нас се иска да й се доверим, да се пазим и да вземем навременни мерки, ако се заразим“, казва здравният репортер на bTV.

Когато болестта ни донесе нормалност

Мария Ванкова споделя, че по време на карантината си е изпитала „една забравена нормалност“ – получавала книги и храна от приятели, които оставяли пред входната й врата; районният полицай, който следял карантината й предложил да й пазарува, а в Пета МБАЛ, където направили скенера на белия дроб, Мария получила подарък мартеница, защото било 1 март.

„Иначе, ако говорим за здравеопазването като цяло – там от доста време има проблем с отношението и доверието. Но ето, че това, което ми се случи на мен, показва, че поставянето на всичко в сферата под общ знаменател не е правилно“, казва Мария.

Сега, в последния ден от 14-дневната карантина, Мария Ванкова казва, че в началото съвсем не е била позитивна като настроение „макар поне според теста, да бях официално позитивна“.

Постепенно започнала да връща чувството си за хумор. „След като мина острата фаза на заболяването, се успокоих, върнах си чувството за хумор, палех се по различни теми и в разговорите с моите приятели започнах да чувам „о, ти май вече оздравяваш“, казва Мария.