Освен заради COVID-19 епидемичната ситуация се влошава и от обичайните за есенния сезон респираторни вируси. Това са риновирусите, бока вирусите и парагрипните вируси.

Те обикновено протичат по-леко, засягат горните дихателни пътища. Най-уязвими и най-често засегнати са децата под 5 години, а при тях и вероятността за хоспитализация е по-голяма.

Снимка: bTV

Симптомите започват по еднакъв начин с тези на коронавируса, но за разлика от респираторните вируси, COVID-19 протича по-тежко и с усложнения и в повечето случаи засяга по-възрастните.

Синът на Мария Казанчеева се разболява преди 10 дни, заразява и нея. Всичко започва с хрема и кашлица.

Снимка: bTV

"За щастие кашлицата не слезе по-надолу в дробчетата. Еднократна температура беше вдигнал, след това всичко беше нормално. Това е първият път, в който аз се заразявам с нещо от него", казва Мария.

В кабинета на д-р Георги Миндов на ден постъпват по около 15 пациенти с грипоподобни симптоми. Лекарят обяснява, че често клиничната картина наподобява тази на COVID-19 и засяга най-малките.

Снимка: bTV

"Една година и повече децата изкараха на дистанционно обучение и донякъде се изнежиха, донякъде закаляване нямат, донякъде намалиха контактите и в момента, когато се събраха колективите, се получи бум на респираторни инфекции", обяснява д-р Миндов.

60% от пробите в Националния център по заразни и паразитни болести са положителни за респираторни вируси. Обичайните симптоми са обилна хрема, запушен нос, кашлица, възпалено гърло и повишена температура.

Снимка: bTV

"Инкубационният период е различен при вирусите - при риновирусите е от един до четири дни, заболяването продължава в рамките на седем дни. Няма ваксини срещу тези вируси, използват се общите принципи на превенция", разяснява проф. Нели Корсун.

В момента близо 2000 души боледуват от респираторни вируси. След навременно лечение те отшумяват за около седмица.

Снимка: bTV

Засега няма доказани грипни вируси у нас, а в цяла Европа циркулацията на грипа е много слаба, казват от Националния център по заразни и паразитни болести.

У нас грипните вируси обикновено се регистрират през ноември и декември.