„Много се надявам никой да не си помисля, че върху бюлетините от машинно гласуване трябва да се отбелязва с химикал някакъв знак – x, v, или какъвто и да било друг. Това е изискване на закона и не би трябвало да се случва“, каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в студиото на bTV.

По думите ѝ секционните избирателни комисии ще следят да не допускат драскане и писане по тези бюлетини. Тя увери, че няма да има никакъв проблем с доставката на защитената хартия за бюлетините за машинно гласуване и тя ще бъдат доставена в срок. 

„Видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане ще се извършва след обявяването на края на изборния ден, при преброяването на гласовете и отчитане на изборните резултатите от СИК. В секциите, които са по-специфични – за избиратели с увреждания, подвижни секции, там не се предвижда по закон да има видеонаблюдение“, каза още Камелия Нейкова. 

Изборният кодекс е възложил техническото обезпечаване на изборите на Министерския съвет, а ЦИК трябва да определи реда и условията, по които то да се случи. 

На предстоящите предсрочни парламентарни избори ще има увеличение във възнагражденията на членовете на СИК. 

„Около 195 лв. е минималното възнаграждение. Съответно това ще доведе до увеличения на възнагражденията на председател, заместник-председател, секретар, на членовете на районните избирателни комисии. На всички членове на избирателни комисии“, каза още председателят на ЦИК.