Избирателната активност към 11 ч. е 8,7%, съобщи ЦИК. Най-активни са били гласоподавателите във Враца, а най-малко интерес вотът е предизвикал в Кърджали.

Активността е аналогична с тази от вота „2 в 1“, когато по също време е била 8,62%.

Най-много проблеми в чужбина е предизвикало неявяването на секционни комисии, които е трябвало да бъдат заменени с нови. У нас отново има единични проблеми, свързани с машините. Вчера шест не с работили, днес 15 не работят. Затова в различни секции в страната се гласува с хартиени бюлетини.

Подадените до момента жалби и сигнали от ЦИК определят като незначителни.

„Изборният ден протича спокойно. Основните проблеми са с това, че българи, които на 14 ноември са подали заявление и са били в чужбина. Те са изключени от избирателните секции по постоянен адрес и имат понякога проблеми до допускането за гласуване. Призоваваме СИК-овете да четат внимателно методическите указания на ЦИК, защото тази категория лица, към които в списъка на заличените лица е посочено МВнР, могат да гласуват и  да бъдат дописани в списъка по постоянен адрес само трябва да попълнят декларация, че няма да гласуват на друго място“, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.