Към 10:30 ч. в ЦИК са постъпили една жалба и шест сигнала, съобщи на брифинг зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

"Жалбата е от председател на СИК, която е работила на 14 ноември, е сменена с решение на ЦИК. Решението на ЦИК остави жалбата без уважение и потвърди решението на РИК-Смолян. Има подадени няколко сигнала за нарушени избирателни права. Един от тях е свързан с това, че избирателят е бил извън страната на 14 ноември, подал е заявление, че ще гласува там. Съответно е изключен от избирателните списъци по постоянен адрес и фигурира в списъка на заличените лица, но в крайна сметка тези избиратели са успели да гласуват", обясни тя.

Постъпил е и сигнал за предизборна агитация, но той предстои да бъде разгледан на следващото заседание на ЦИК.

На балотажа за президентския пост в страната се гласува в 13 234 избирателни секции. Подвижните секции за лица с трайни увреждания са 341. В болници и социални заведения са образувани 181 секции, толкова са подвижните урни и за карантинираните.

"В местата за задържане има открити 14 избирателни комисии. Извън страната този път са 749 секции, тъй като снощи получихме съобщение от МВнР, че в Ерфурт една от двете избирателни комисии е закрита. Тъй като е преценено, че избирателите там могат да гласуват в една избирателна секция", добави Матева.

Броят на секциите в страната, в които ще се гласува с машини, е 9399, с две машини ще се гласува в 1981 от тези секции. Извън страната право на вот ще се упражнява в 208 секции с машини, като в 1288 от тях с две устройства. Общо 11 716 машини ще бъдат използвани днес.

В съботния ден шест машини не са стартирали работа и ЦИК е взела решение да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

"Общо 15 устройства в страната не работят към момента", добави Матева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!