Общо документи за регистрация за участие в парламентарните избори на 4 април са подали 31 партии и 8 коалиции. ЦИК отказа регистрацията на шест партии.

Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цачева на пресконференция.

Причината е, че не са изпълнени условия от Изборния кодекс, а именно липсват документи, има непълноти, подписките не са представени в електронен вариант.

Те имат право да обжалват пред ВАС в 3-дневен срок.

Партиите с отказ са „България на труда и разума“, партия „Национално движение за стабилност и възход – НДСВ“, партия „Бригада“, движение „Напред България“, партия „Съюз за отечеството“ и партия „Средна европейска класа“.

Проверката на подписките на няколко политически сили продължава.

Към момента в ЦИК са постъпили 24 жалби и сигнали, свързани с подготовката на изборите, които вече са внесени във ВАС. Основно жалбите са от партия "Атака".

Предстои среща с вицепремиера Марияна Николова, която ще отговоря за изборния процес и за подготовката за машинно гласуване. На срещата ще бъдат обсъдени всички т. нар. "висящи въпроси", свързани с машинното гласуване.

Нашите съграждани в чужбина са подали 34 230 онлайн заявления за гласуване в чужбина, съобщи още Таня Цанева.

ЦИК изтегли сроковете за консултации и назначаване на членове на секционниите комисии, така че да има време на желаещите да се ваксинират да се поставят 2 дози.

Указанията на ЦИК са да се имунизират не само предложените за членове по места, но и резервите. ЦИК ще даде указания за назначаването на членовете в подвижните секции, които трябва да посещават на място гласоподаватели под карантина.

"Обръщам внимание, че предложенията за членове на СИК - не са отговорност нито на ЦИК, нито на РИК. Те са отговорност на политическите партии. При всички случаи ще насърчим ваксинирани кандидат-членове да се присъединят към подвижните секции, които дори нямаме представа колко ще бъдат на брой", заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Към момента ЦИК няма решение за реда на ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии, очаква се това да стане до края на седмицата.